Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chov zlatohlávků rodu Dicronorhina

Obrazek

 

Rod Dicronorhina je rozšířen na velkém území Afriky. Jedná se o druhy: Dicronorhina cavifrons 45-50mm (Západní Afrika, Pobřeží slonoviny, Togo až Ghana), Dicronorhina micans 40-60mm (Uganda, Kamerun, Zaire), Dicronorhina oberthuri  40-45mm (Tanzánie, Keňa), Dicronorhina conradsi 35-40mm (Tanzánie, Keňa), Dicronorhina derbyana 38-40mm  (Zimbabwe, JAR, Namibie, Malawi, Keňa). Udané velikosti: 1.rozměr samice, 2.rozměr samci. 

 

TERÁRIUM:

25x30x35cm(dxšxv) pro skupinu 2 samců a 4 samic. Substrát z jemně mleté listovkyve vrstvě 15-20cm. K listovce je možné přimíchat 10-20% bílého drceného trouchu a 10%sušeného kravince. Celý povrch substrátu je nutné pokrýt vrstvou borové kůry pro snadný pohyb brouků. Do terária je vhodné umístit vyvýšenou skleněnou plošinu, na které podáváme broukům krmení v petriho misce. Na plošinu i misku musíme položit několik kusů borové kůry, aby se brouci mohli v případě pádu na krovky zachytit a otočit zpět.

 

SVĚTLO:

Zlatohlávci jsou velice nároční na intenzitu osvětlení. Pokud nemají dostatek světla nejsou příliš aktivní, příjem potravy se snižuje, brouci se páří minimálně a snůšky vajec jsou malé. K osvětlení  používám 23W úspornou žárovku umístěnou nad nad teráriem. Pokud by byla žárovka uvnitř teplota by se příliš zvýšila a brouci brzy uhynuli.

 

TEPLOTA:

Teplota stačí pokojová 21-23 st.C.

 

VLHKOST A VODA:

Vlhkost substrátu vyhovuje střední na kladení vajíček a pro larvy ve stadiu L1 a L2. Larvám ve stadiu L3 vlhkost zvyšuji na 2/3 délky vývoje. Jakmile larvy začínají žloutnout a méně přijímat potravu před kuklením, je vhodné vlhkost snížit, aby nedošlo k převlhčení kokonu s kuklou a jejímu zplesnivění. Broukům 1-2x denně orosíme stěny terária i povrch substrátu, kvůli zvýšení vlhkosti vzduchu a napájení imag.

 

POTRAVA:

Larvy:    Stačí pouze substrát bez přikrmování

Brouci:  Krmná směs, banán, Beetle Jelly....

 

DÉLKA VÝVOJE:

Délka vývoje larev je 9-11 měsíců a 1-2 měsíce připadají na stadium kukly.

 

DÉLKA ŽIVOTA BROUKŮ:

V mém chovu žijí brouci v průměru 2,5 měsíce.

 

LARVY:

Larvy nejsou kanibalistické, ale pokud je v malém prostoru velký počet larev v různých velikostech může dojít k jejich poranění a úhynu. K získání velkých a kvalitních chovných brouků umisťuji část larev jednotlivě do upravených pet lahví. Většinu larev umístím do 10litrových plastových nádob po 100ks ve stadiu L1, 50ks ve stadiu L2 a 15-20ks ve stadiu L3. Při vyšším počtu larev budou imaga malá s vyšší mortalitou a vylíhlé samice s malou snůškou vajec.

 

CHOV:

Do výše uvedeného terária umístím max. 3 samce a 6 samic. Po 3-4 týdnech se začnou v substrátu objevovat první snůšky. Samice zhutní substrát kolem každého vykladeného vajíčka, aby mu zajistila stabilní vlhkost a znesnadnila přístup predátorům. Při vyšším počtu brouků je třeba častěji přesypávat substrát s vajíčky a larvami L1 do plastových nádob a měnit jej za nový. Jakmile se totiž substrát příliš zaplní vajíčky, samice další snůšku omezují. Přesypaný substrát s vajíčky zkontroluji za 1,5 až 2 měsíce. Vylíhlé larvy rozdělím do dalších nádob podle velikosti. Larvy se z vajíček líhnou podle teploty substrátu za 2-3 týdny.

Občas samci svádějí souboje o samice nebo misku s krmením. Zaklesnou se do sebe svými rohy, pevně se drží kůry, přetlačují se a jeden druhého se snaží odtrhnout a shodit dolů. Občas se stane, že se některému ze samců  za slyšitelného praskotu roh ulomí. Častěji se do sebe pouští samice, odhání se od krmení, postrkují se a celá záležitost končí útěkem slabší samice.

Chov Dicronorhin je snadný a vhodný pro začátečníky.

 

 

DICRONORHINA CAVIFRONS

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DICRONORHINA CONRADSI

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DICRONORHINA OBERTHUERI

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DICRONORHINA DERBYANA LAYARDI 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DICRONORHINA MICANS

Obrazek