Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nosorožík Dynastes granti

Obrazek


 

Druhy  Dynastů v mém chovu:

Dynastes granti, Dynastes tityus, Dynastes herkules occidentalis, Dynastes herkules equatorianus, Dynastes miyashitai

 

 

 

 

Výskyt:

Spojené státy americké – Arizona

 

Velikost:

Samci 50-70mm, samice 40-50mm

 

Terárium:

K chovu nosorožíka Dynastes granti používám plastové bedny o obsahu 60 litrů a rozměrech 58x38x30cm pro 2 samce a 2-3 samice.

 

Zařízení terária:

Substrát z bukové nebo dubové listovky smíchaný s jemně mletým bílým trouchem listnatých stromů v poměru 2:1. Celý povrch substrátu je nutné pokrýt borovou kůrou pro snadnější pohyb brouků. Zakrytý substrát méně prosychá a lépe se tak udržuje jeho stabilní vlhkost. Přímo na substrát pokládám skleněnou plošinu o rozměrech 20x15x3cm s Petriho miskou na krmnou směs. Na plošinu pokládám také borovou kůru, aby se převrácení brouci mohli bez problému otočit a neuhynuli. Výška substrátu aspoň 30cm.

 

Světlo:

Jedná se o noční živočichy. Světlo stačí rozptýlené, procházející stěnami plastové nádoby.

 

Teplota:

Teplota je ideální pokojová 22-24st.C. Brouci žijí déle a samice nakladou více vajec.

 

Vlhkost:

Vlhkost substrátu udržuji střední. Důležité je udržovat stabilní úroveň vlhkosti substrátu. Pokud by substrát příliš vysychal stačí zmenšit větrací otvory ve víku nádoby. Broukům prospívá jemné večerní porosení stěn nádoby a povrchu substrátu. Nerosit krmnou směs jinak se začne rychleji kazit.

 

Potrava:

Larvy:    jemně mletá buková  nebo dubová listovka s bílým trouchem listnatých stromů v 

               poměru 2:1.

Imaga:    krmná směs, banán, Jelly.

 

Délka vývoje:

Vývoj vajíček trvá déle než u jiných druhů brouků. První larva se v mém chovu vylíhla již po 2 měsících, ale ostatní se objevily teprve za 4 měsíce!!! Vývoj larev proběhl za 18-20 měsíců, poté se larvy zakuklily v kukleních komůrkách a hotový brouk vylezl teprve za další 2-3 měsíce.

 

Délka života:

Vylíhlá imaga žijí 2-3 měsíce.

 

Larvy:

Larvy je možné chovat společně. Nejsou kanibalistické a vzájemně se nenapadají. V 60-ti litrových nádobách chovám maximálně 15 larev ve stadiu L3, při větším počtu larev se líhnou malá imaga. Další možností je individuální chov v plastových nádobách s min. rozměry 18x18x11cm s 2 větracími otvory o průměru 2mm v protilehlých rozích nádoby.

 

Chov brouků:

Do plastové nádoby 60x40x35(dxšxv) s minimálně 30cm vrstvou substrátu umístím 2 samce a 2-3 samice a celý povrch pokryji velkými kusy borové kůry. Na misku se zvýšenými okraji položím 2 petriho misky na krmnou směs a také pár kusů borové kůry. Samci jsou většinou ukryti pod kůrou, pouze samice se zahrabávají až ke dnu, aby mohli do upěchovaného substrátu naklást vajíčka. Samci se vzájemně nenapadají, jen se občas odstrkují od krmení, proto jsou lepší 2 misky. Už za 1-2 týdny po páření začínají samice s kladením vajíček. Jedna samice nakladla 37 vajec, u ostatních jsem je již nepočítal. Po úhynu chovných brouků jsem vajíčka kvůli kontrole vybral a umístil je jednotlivě do upravených pet-lahví. Vývoj vajíček je velmi dlouhý. První larva se sice vylíhla již po 2 měsících, ale zbytek až za 3-4 měsíce. Při občasné kontrole mě udivilo, že se larvy vylíhly i z vajec, která se zdála odumřelá a nekvalitní. Z 37 vajec se do stádia larev L3 dostalo 33 kusů. Zhruba po 20-ti měsících se zakuklily a za další 2 měsíce se vylíhli brouci průměrné velikosti se samci s malými rohy. Ve druhé generaci se celý cyklus opakoval, s tím rozdílem, že jsem vajíčka nevybíral a vylíhlé larvy rozděloval do plastových boxů 18x18x11cm(dxšxv) po jednom kuse. Brouci z těchto boxů byli obrovští s dlouhými rohy. Bohužel všichni brouci z této generace utekli ze špatně uzavřeného terária a tím skončil můj chov nosorožíka Dynastes granti.

Obrazek