Jdi na obsah Jdi na menu
 


Leguánek malachitový

 

SCELOPORUS MALACHITICUS (Leguánek malachitový)

 

Domovinou Leguánků malachitových jsou horské oblasti deštných lesů v nadmořské výšce 500 až  3800 m. Výskyt: Mexiko, Salvador, Honduras, Nikaragua, Kostarika, Panama. Jedná se o nejjižnější výskyt leguánků rodu Sceloporus. V nižších polohách obývá koruny stromů, ve vyšších má k dispozici pouze skály porostlé mechem a kapradím. Zde se musí úkrývat před studenými větry na teplejších závětrných místech. V těchto oblastech se musel přizpůsobit značným výkyvům vlhkosti a teplot během dne i celého roku. Po studených nocích se na volném prostranství vystavuje slunečním paprskům. Samci jsou zbarveni zeleně, samice jsou převážně hnědé s menším podílem zelených šupin. Sameček neustále hlídá své území před ostatními samci. Dorůstá velikosti 18-22cm. Průměrná délka života je 8 - 10 let. U tohoto druhu není hibernace nutná.

img_5666.jpg

SAMEC                                                             

 

 

 

 

img_6846.jpg

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             SAMICE

TERÁRIUM:

K chovu jednoho páru stačí terárium 50x40x50cm (DxŠxV). Pro skupinu 1 samec a 2-3 samice 70x45x60cm (DxŠxV). Na dně mám 5cm vrstvu vlhkého lignocelu s pískem v poměru 3:1, leguánci se do něj občas zahrabávají. Lignocel pokrývám mechovým kobercem (Rokyt), který zvyšuje vlhkost v teráriu a zamezí zvířatům, aby si při nezdařeném útoku na krmný hmyz nabrali plnou tlamku lignocelu. Další mech který používám k vylepšení mikroklimatu v teráriu je Bělomech sivý (Leucobryum glaucum). Samozřejmostí je množství širších větví s drsnou kůrou, pláty korkové nebo borové kůry a množství popínavých i jiných rostlin, aby se leguánci cítili bezpečně. Uvítají možnost úkrytu v korkových dutých větvích. Vhodná je i miska s vodou na pití, kterou občas využijí i ke koupání.

OSVĚTLENÍ A VYTÁPĚNÍ:

K osvětlení terária jsem používal úspornou žárovku 23W (1360 Lumenů) položenou na teráriu a UV žárovku 5,0 UVB uvnitř terária, podle počtu zvířat a velikosti terária je vhodné použít 1-2 bodové (reflektorové) žárovky (používám 30W halogenové bodovky) pod kterými se mohou nahřát až na 40°C.

TEPLOTA:

DEN 27-28°C, NOC 18-20°C, 40°C pod halogenovou bodovkou.

VLHKOST:

Terárium stačí narosit ráno k napojení leguánků a večer ke zvýšení vlhkosti terária. Stabilní a dostatečnou vlhkost v teráriu udrží celý den mechy a rostliny.

POTRAVA:

Převážnou část tvoří cvrčci 12-16mm, různé druhy švábů, smýkaný hmyz (nejzdravější varianta), voskový moli, sarančata, občas si rádi pochutnají na moučných červech (pouze pár kusů). Podávání minerálních a vitamínových doplňků je nezbytné.

ROZMNOŽOVÁNÍ:

Od března do května jsem omezil rosení a vypnul bodovky. V červnu kdy mají podle laboratorních výzkumů samci největší množství spermií jsem zvýšil teplotu navrácením bodových žárovek a začal rosením zvyšovat vlhkost. Asi po 14 dnech se samci vybarvilo hrdlo do oranžova, začal vyhledávat vyvýšená místa a kýváním hlavou nahoru a dolů se předváděl před samicí. Pokusy o páření s následnými honičkami nebraly konce. Samice se často před samcem zahrabávala do lignocelu pod mechové koberce. Měl jsem k dispozici pouze pár – určitě by byla lepší skupina s několika samicemi. Nevím kdy přesně došlo ke kopulaci. Na začátku března příštího roku samice porodila 6 mláďat (uváděno 6-12 mláďat). Pro nedostatek prostoru a ze zvědavosti jsem je nechal první 3 týdny s rodiči. Neviděl jsem žádné pokusy rodičů o sežrání potomstva. Teprve poté jsem je odlovil do samostatného terária zařízeného stejně jako u dospělých leguánků. Krmení dostávali stejné jako rodiče, pouze menší velikosti. Pohlaví lze rozeznat ve 3 měsících, kdy se samci začínají vybarvovat do zelena. Tehdy jsem nabídl mláďata do jiných chovů. Narodili se 3 samci a 3 samice. Pohlavně dospělí jsou v 1 roce. Ocas nepouštějí tak snadno jako naše ještěrky, ale pokud k tomu dojde ocas opět doroste skoro do původní velikosti.