Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chov Octomilek - Krmiva

 

OCTOMILKY   

Drosophila hydei, Drosophila melanogaster

Obrazek

Pro mláďata ještěrů, pavouků, kudlanek, pro drobné druhy žab a další živočichy jsou velmi vhodnou kořistí nelétavé octomilky. Nejčastěji se v chovech objevují druhy Drosophila hydei a Drosophila melanogaster. Drosophila hydei má velikost 2,5 - 3mm, červené oči a plně vyvinutá, avšak nefunkční křídla. Drosophila melanogaster (Vestigal) má velikost 1,5 - 2mm a zakrnělé pahýly místo křídel. Většina chovatelů upřednostňuje jako kořist pro své chovance druh Drosophila hydei pro jeho větší velikost a především menší pohyblivost, která usnadňuje terarijním zvířatům lov. Vývoj od vajíčka k dospělci trvá u D.hydei zhruba měsíc a u D.melanogaster 14 dní.

 

 

 

Existuje mnoho nejrůznějších receptů k chovu octomilek

Po odzkoušení různých způsobů používám tento: Ve vlažné vodě nechám asi 15 minut nabobtnat želatinu a poté ji za stálého míchání začnu ohřívat (nesmí přejít varem). Po jejím rozpuštění přidám cukr a jemný kukuřičný šrot a povařím alespoň 30 minut.

 Obrazek

Receptura na přibližně 12 chovných násad:

2 želatiny (jedna na 1/2 litru vody)

3 litry vody

100ml cukru

500ml kukuřičný šrot

 

Hustou, horkou směs naliju ve 4cm vrstvě do pet-lahví (způsob úpravy pet-lahví najdete ve fotogalerii) a po vychladnutí zakápnu ztuhlý povrch živné půdy kašičkou z droždí a sladké vody. Do nádoby vložím pokrčený kus papíru, na němž se chovné mušky zdržují. Do takto připravených nádob nejdříve za 24 hodin (z důvodu kvašení droždí) přisypu násadu asi 50 kusů octomilek. Nádoby uzavřu ubrouskem staženým gumičkou. Přes punčochu nebo látku se nelétavé octomilky běžně páří s divokými létavými .... Mušky kladou do prokvašené půdy vajíčka, ze kterých se líhnou larvy a živí se připravenou směsí. Asi za 3 týdny se začínají kuklit a za další týden se líhnou octomilky. Část použijete k založení dalšího chovu a zbytek zkrmíte svým hladovým chovancům. Pro chov stačí pokojová teplota 22 - 25 st.C. Při vyšších teplotách se vývoj sice urychlí, ale imaga octomilek jsou méně vitální a celý chov postupně degeneruje.

 

 

Profesionální živná půda (recept dle Vernera):

11g agaru

24g sušených pivovarských kvasnic

40g nerafinovaného třtinového cukru

24g biokleinu

80g kukuřičné mouky

2g kyseliny benzoové

0,5g kyseliny sorbové

do 1000g doplníme vodou

 

Složky 1-5 a 8 rozvaříme za stálého míchání, složky 6 a 7 rozpustíme v denaturovaném lihu, přidáme k předchozím a slabě povaříme. Za horka plníme do chovných nádob, které ihned uzavřeme vatovým tampónem. Po vychladnutí a ztvrdnutí přidáme složený filtrační papír nebo proužek plastu.

 Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezagarová živná půda:

100 ml vody

15g cukru

50g solamylu

Cukr a škrob rozmícháme a rozvaříme, nalejeme do chovných nádob a necháme vychladnout. Připravíme kašičku ze sladké vody a kvasnic a nakapeme na povrch živné půdy. Pak umístíme filtrační papír a vpustíme imaga octomilek.

 

 

ObrazekObrazek