Jdi na obsah Jdi na menu
 


CHOV  ACHATIN

Obrazek

 

 

 

 

Achatina marginata suturalis

 

 

Achatiny žijí v tropických lesích střední Afriky. Přes den se zavěšují na kmeny stromů, ale převážně se ukrývají do substrátu a vylézají až  po setmění. Největší a nejtěžší je Achatina achatina. Největší exemplář vážil 900g a délka ulity dosáhla 27cm. Průměrná délka života je kolem 7 let. Podle druhu vyžadují teploty 24-30 st.C, vlhkost 70-100%, pohlavní dospělosti dosahují mezi 8-24 měsícem a množství vajíček se pohybuje od 5 do 350ks.

 Chov těchto nádherných plžů můžete realizovat v okrasně zařízených teráriích nebo snadněji v plastových boxech, které se snadněji udržují. Pro 2-4 achatiny stačí box o rozměrech 40x25x30(dxšxv). Ideální výška substrátu je kolem 10cm, aby se mohli achatiny zahrabávat k odpočinku, zvlhčení nebo kladení vajíček. Použít lze rašelinu nebo kokosový substrát Lignocel. Někteří chovatelé doporučují do substrátu přidat 10% dolomitického vápence ke změně půdních podmínek, omezení výskytu parazitů a ke zlepšení růstu ulit. Na povrch substrátu pokládám mechové koberce převážně druhu Rokyt cypřišovitý(Hypnum cupressiforme). Achatiny se lépe pohybují, stěny terária tolik neušpiní, substrát méně vysychá, lépe se udržuje vlhkost a estetika terária se vyhoupne zase o stupeň výš...

 

Obrazek

 

 

 

Rokyt cypřišovitý

 

 

 

 

 

 

Potravu achatinám pokládám na misku a vždy posypávám vitamino-minerální směsí vlastní výroby. Achatiny nejraději přijímají cuketu, mrkev a okurky, občas rajče, jablko, hrušku, brambory, pampeliškové listy, houby...... Jednou až dvakrát týdně jim nabídnu navlhčené psí granule, vařené vajíčko, těstoviny. Předložená potrava se musí do druhého dne vyměnit za čerstvou, aby nezačala plesnivět a kvasit. K dodání vápníku a urychlení růstu se achatinám může nabídnout 4-5x měsíčně vápenná kaše. Na netu najdete mnoho receptů na její výrobu, já používám tento:

 Základ tvoří 1 díl dolomitického vápence s vitamíny a minerály a 1 díl mletých psích granulí. Směs ochucuji pokaždé něčím jiným: nastrouhané vajíčko, mrkev, jablko, banán, kopřivy, pampelišky, naklíčené luštěniny, tvaroh, ovesné vločky atp.

V teráriu mám vždy misku s vodou, achatiny se v ní rády koupou a pravidelně chodí pít.

 

Vlhkost a teplota v teráriu se u každého druhu liší.

 

 

 

ACHATINA MARGINATA SUTURALIS

ObrazekObrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VÝSKYT: Západní afrika, Nigérie, Kamerun

 

VELIKOST: 12-14cm

 

DÉLKA ŽIVOTA: 5-7 let

 

VLHKOST: Pochází z vlhkých pralesů, proto vyžadují vyšší vlhkost 80-90%. Při nižší vlkosti se zavíčkují a hibernují. Substrát velmi vlhký, nerozbahněný...

 

TEPLOTA: 23-30 st.C, pro vajíčka 23 st.C

 

ROZMNOŽOVÁNÍ: Pokud chcete achatiny rozmnožit, musíte mít aspoň 2 jedince. Achatiny patří mezi hermafrodity. To znamená, že jeden plž produkuje vajíčka i spermie, ale nedokáže oplodnit sám sebe. K oplodnění svých vajíček potřebuje jiného plže. Vajíčka kladou do substrátu, někdy pod mech občas i volně na povrch. Vajíček kladou 5-15ks žluté barvy o velikosti 17mm. Malí šneci se z vajíček líhnou za 30-33 dnů a pohlavní dospělosti dosahují podle podmínek v chovu za 10 měsíců. U kolegy nakladla malá achatina  s 4cm ulitou 4 nebo 5ks vajec. Vajíčka je vhodné inkubovat při stálé teplotě 23 st.C ve velmi vlhkém substrátu.

 

 

ObrazekObrazek

 

 

 


 

 

 

 

 

A. m. suturalis ALBINO