Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bombina orientalis

 BOMBINA ORIENTALIS (Kuňka východní)

bombina orientalis

VÝSKYT: Korea, Japonsko, Rusko, SV Čína

BIOTOP: Vlhká místa se stojatou vodou v listnatých i jehličnatých lesích, na loukách i v bažinách.

VELIKOST: 5-6cm

TERÁRIUM:

Minimální velikost terária pro 1-2 žáby 35x30x25cm (DxŠxV), pro skupinu 8-14 žab 60x40x30cm (DxŠxV). Kuňkám můžete zařídit akvaterárium s filtrací vody nebo jako my pouze terárium s bazénkem, který lze snadno vyjmout a vyčistit. Žáby jsou v jezírku častěji pokud do něj vložíte šlahouny popínavých rostlin – zde vypustí kořeny a z vody odstraňují nadbytek dusíkatých látek. Nepotřebují k růstu žádný substrát. Obyčejný Scindapsus je jedna z nejdokonalejších rostlin do terárií. Jako substrát je nejlepší štěrk o zrnitosti 3-8mm. Je dostatečně vzdušný a trus se přes něj rychle dostane ke kořenům rostlin, kde se při lepším přístupu vzduchu rychleji rozloží. Část rostlin vložíme do terária v plastových nádobkách se štěrkem a vyšší hladinou vody. Žabky tak mají k dispozici další tůňky a ty s oblibou využívají. Celý strop tvoří nerezové pletivo, čímž je zajištěno kvalitní větrání bez průvanu a silného vysychání terária. V takto odvětraném teráriu nám neplesnivý kořeny a větve (Borové kořeny, větve Černého bezu)

OSVĚTLENÍ A VYTÁPĚNÍ:

K chovu Bombin stačí pokojová teplota, která se přes den mírně zvýší díky úsporné žárovce 23W 1360 lumenů položené na pletivu.

TEPLOTA:

20-24°C

VLHKOST:

Rosím 1x denně a jen trochu, abych nemusel často odstraňovat přebytečnou vodu. Jde spíše o Scindapsus zakořeněný v substrátu, k růstu mu stačí pouze slabě vlhký štěrk – žabkám mají ke zvlhčení pokožky jezírko a vlhké mechové koberce Rokytu, s bělomechem.

POTRAVA: ideální jsou žížaly pro vysoký obsah vápníku, navíc jich po každém liáku můžete nasbírat zásobu na celý měsíc. Stačí je dát do menšího boxu s rozmočeným bílým papírem a uložit na chladnějším místě. Dospělá kuňka zvládne bez problémů 15cm žížalu. Ostatní potravu tvoří cvrčci, švábi,sarančata a bez problémů zvládají častější krmení moučnými červy.

ROZMNOŽOVÁNÍ: V první řadě by v chovné skupině měli převažovat samci nad samicemi. Druhá důležitá věc je zimování. V půlce listopadu přestanu žáby krmit, aby se zcela vyprázdnily a po 14 dnech začnu postupně snižovat teplotu. Kuňky umístím do plastového boxu s vrstvou vlhkého bukového listí, na něj dám vrstvu vlhkého rašeliníku a kusy korkové kůry k ukrytí žab. Box uložím na místo kde zajistím teplotu mezi 2-5°C. Zimované žáby jsou skoro nehybné. Nekrmím je a pouze kontroluji zda je substrát dostatečně vlhký. Na konci února začnu teplotu postupně zvyšovat abych se během 10-ti dnů dostal na teplotu pokojovou. Žabky je třeba pořádně krmit, aby dohnaly ztracenou váhu co nejdříve (doporučuji v rybářských potřebách nakoupit pár žížal). Zhruba po 3 týdnech se začnou samci stahovat do vody a přitom zpěvem lákat samičky. Vydávané zvuky jsou velice tiché. Samičky jsou mnohem žravější – potřebují více energie k dozrání vajíček. Zdržují se v úkrytech na souši a hlavně čekají na potravu u krmného místa. Samice zaplněné vajíčky slézají do vody kde už na ně čekají samci, vlezou jim na záda a pevně je obejmou kolem pasu. Někdy je na jedné samici samců několik. V určitých intervalech samec samici prudce stiskne a zároveň ji stlačuje hlavu dolů pod hladinu jako by se jí snažil utopit. Samice se samcem na hřbetě prolézá celou vodní plochu a lepí 1-6 vajec na rostliny, kořeny i kameny a samec je přitom oplodňuje. Vajíček bývá 50-150ks podle velikosti a kondice samičky.

PÉČE O VAJÍČKA, PULCE A METAMORFOVANÉ ŽABKY:

Nakladená bílá vajíčka je vhodné přemístit do akvária s odstátou vodou a zavést velmi jemné vzduchování. Během pár hodin začnou oplodněná vajíčka tmavnout. Neoplodněná bílá další den odstraníme.  Po 4 dnech se z vajíček líhnou pulci s vnějšími keříčkovitými žábrami, které jim další den zmizí a pulci začínají přijímat potravu. Používáme vločkové krmení pro akvarijní ryby s živočišnou i rostlinnou složkou. Nespotřebovanou potravu a exkrementy je vhodné včas odsávat a obden vyměnit vodu za čistou. Za 24 dnů se velikost pulců pohybuje od 25 do 30mm a objeví se zadní nohy, za dalších 10-12 dnů i přední. V této době omezují příjem potravy a jako zdroj energie začnou vstřebávat ocásek. Je nutné snížit hladinu vody na 1-1,5cm a vytvořit 2/3 souše přisypáním štěrku. Zcela metamorfované žabky měří v průměru 18mm, mají hnědou barvu a nejraději se krmí nitěnkami, pakomářími larvami, octomilkami, drobnými cvrčky a moučnými červy. Zelené zbarvení se objeví až po pár týdnech. V tmavém teráriu se ovšem stává, že žabky zůstanou hnědé nastálo. Proto je vhodné prvních pár měsíců dostatečně terárium osvětlovat, abychom odchovali nádherně zelené jedince.

 

bombina-orientalis-zboku.jpg